| Promocija |

Darko Cvijetić i "Schindlerov lift"
June 21st 2019

akon beogradske promocije, Darko Cvijetić i Dejan Kožul nam dolaze u Novi Sad, kako bi predstavili "Schindlerov lift" - roman u izdanju Buybook Doo.

"Oskar Schindler je spasio više od hiljadu života poljskih Jevreja tako što ih je zapošljavao u svojim fabrikama. Nije, međutim, bio u Prijedoru u vrijeme rata. A da je i bio fabrika bi mu postala koncentracioni logor, a on? On bi mogao samo da sjedi u stanu u crvenom soliteru, baš poput jednog od likova iz knjige „Schindlerov lift“ i čeka. Čeka da neko dođe po njega, ne da bi ga spasili i izvukli iz očaja, nego da se otkloni to vječno pitanje, nastalo kad i sam soliter i lift u njemu, lift marke „Schindler“: Da li on ima ikakve veze sa njim? A ima samo kao zgodna analogija, jer kao što rekosmo „Schindlerove liste“ u Prijedoru ne bi bilo. Ostaje samo lift koji nosi to ime i koji pamti one koji su useljavali uz pjesmu i one koji su izvođeni uz metak. Sve to pamtio je i bilježio i predstavio u kratkim crtama u romanu „Schindlerov lift“, Darko Cvijetić." (Dejan Kožul - Kupek Che Kupek)

’’Ovako pišu samo oni koji se ničega i nikoga ne boje… Ovako pišu oni koji ne predstavljaju samo savest svog vremena ili mesta već koji se ne plaše da plate cenu iskupljenja – i za žrtve i za zločince. Teško je to i neshvatljivo breme koje je Darko Cvijetić delom opisao i u svom romanu Schindlerov lift… Kažem delom jer ne smemo zaboraviti na njegovu poeziju bez koje ne bi ni bilo ovog romana.’’ (Zlatko Jelisavac)

O autoru:
Darko Cvijetić je rođen 1968. godine u mestu Ljubija Rudnik. Reditelj je i dramaturg u Pozorištu Prijedor. Pesme i priče prevođene su mu na francuski, engleski, nemački, slovenački, hebrejski, albanski, mađarski, poljski, makedonski i jidiš. Od 2013. godine uređuje književni blog "Hypomnemata". Objavio je desetak knjiga poezije, knjigu priča, u pozorištu režirao od Becketta do Čehova, te igrao Raskoljnikova, Borisa Davidoviča, Estragona... Član P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine i Društva pisaca BiH. Izučio Vrtlarstvo kod Majstora Ivana Obrenova.

Početak u 19h.


Postavili: Bulevar Books, 8 days ago